Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Hoe giftig is antivries voor uw kat of hond?

We hebben allemaal wel eens antivries in huis. Toch moeten mensen met huisdieren goed opletten wat ze met dit goedje aanvangen. Antivries is giftig, zowel voor katten als voor honden. Omdat antivries een zoete smaak heeft, is het zeker niet uitgesloten dat uw viervoeter dit goedje opeet. En wat dan?

 

Hoewel een vergiftiging met antivries bij huisdieren niet zo vaak voorkomt, kan dit chemisch product veel dierenleed veroorzaken. Wanneer u antivries in huis hebt, is het aangewezen het zo goed mogelijk te verbergen voor uw hond of kat. Onverdunde ethyleenglycol, het bestanddeel dat in antivries aanwezig is, heeft een zoete smaak. Daarom kan het gebeuren dat uw hond of kat het oplikt, wat soms fatale gevolgen kan hebben. Wanneer u niet tijdig ingrijpt, kan een vergiftiging met antivries dodelijk zijn voor uw viervoeter. Herken de symptomen en reageer zo snel mogelijk door contact op te nemen met uw dierenarts.

 

Onduidelijke symptomen

Wanneer uw huisdier antivries heeft opgegeten, gaan er al snel enkele symptomen de kop opsteken. Hoewel ze soms kunnen variëren is een ding zeker: in elke fase van de vergiftiging kan een plotse dood optreden.

 

• Vanaf een half uur tot enkele uren na inname van antivries zal uw hond of kat beginnen braken, omdat de ethyleenglycol het maagslijmvlies aantast. Ook kunnen er enkele neurologische verschijnselen optreden.
• Tussen de zes en de twaalf uur na inname zullen deze symptomen toenemen. Uw huisdier kan bovendien beginnen beven of een depressieve indruk geven.
• Tussen de 12 en de 24 uur zal uw viervoeter sneller gaan ademen. Ook de hartslagfrequentie neemt toe. Uw huisdier kan in deze fase heel depressief worden en epileptische aanvallen krijgen.
• In de daaropvolgende uren en dagen kan nierfalen optreden. Bij een kat gebeurt dit al zo’n twaalf uur na inname. Honden ervaren nierfalen tussen de 24 en de 72 uur. Daarna beginnen de symptomen zich op te stapelen: braken, verminderde urineproductie, buikpijn, een gebrek aan eetlust…

 

Wat u eventueel al zelf kunt ondernemen om de vergiftiging te onderdrukken:

• Wanneer uw huisdier minder dan een uur geleden antivries at, kunt u het braken stimuleren. De dierenarts kan ook voor een maagspoeling uitvoeren.
• In de eerste drie uur na de vergiftiging kunt u uw hond of kat ook actieve kool toedienen, waarmee u de vergiftiging mogelijk onderdrukt.

Hoe dan ook is het belangrijk om zo snel mogelijk de hulp van een dierenarts in te roepen.

 

Gevolgen van vergiftiging

In het beste geval overleeft uw huisdier een vergiftiging met antivries. Dat neemt niet weg dat uw hond of kat door dit hele avontuur nierschade kan oplopen. De dierenarts zal het mogelijke doen om de gevolgen van de vergiftiging te beperken, maar alles hangt af van de hoeveelheid antivries uw viervoeter binnenkreeg. Honden zijn beter bestand tegen deze vergiftiging dan katten. Toch overleeft 60 à 70 procent van onze trouwe viervoeters een vergiftiging met antivries niet. Bij katten ligt het sterftecijfer nog hoger, tot wel 97 procent. Twijfel daarom niet en trek op tijd aan de alarmbel.

 

Wenst u meer informatie over dit thema? Contacteer uw dierenarts voor verdere vragen en info.

Wat is er dringend?

Bellen bij twijfel

Twijfelt u of uw hond mogelijks een vergifiting heeft opgelopen of denkt u dat uw hond of kat antivries heeft gedronken? Neem dan omiddellijk contact op met de dierenarts van wacht.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.