Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Artrose bij kat en hond

Elke viervoeter is vroeg of laat vatbaar voor artrose. Bij honden krijgt zo’n 25 procent van de honden mettertijd bewegingsproblemen. Katten ouder dan vijftien jaar ontkomen zelden aan de gevolgen van artrose. Het is aan u om tijdig de symptomen op te merken, om onnodige pijn te voorkomen.

 

Artrose betekent zoveel als gewrichtsslijtage, hoewel deze aandoening veel complexer is. Bij honden spreken we over artrose wanneer er chronische veranderingen plaatsvinden in de gewrichten. Hierbij kan een storing van de normale anatomie van het gewricht aan de basis liggen. Een andere oorzaak is de verstoring van de biologische processen in het lichaam. Deze aandoening kan enerzijds aangeboren zijn. Anderzijds kunnen opgelopen afwijkingen of kwetsuren artrose in de hand werken. Niet alleen verkeerde bewegingen zorgen ervoor dat uw huisdier gaandeweg bewegingsproblemen kan ondervinden. Ook overgewicht en te weinig beweging kunnen voor de nodige hinder zorgen.

Slijtage

Wanneer een huisdier te kampen krijgt met al dan geen erfelijke vorm van artrose, zullen het kraakbeen, het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden onder druk komen te staan. Niet alleen het afslijten van het kraakbeen kan voor problemen zorgen. Ook de knobbeltjes, die op het bot en aan de randen van het gewricht ontstaan, werken bewegingsproblemen in de hand. Zo ontstaat er een verdikking van het gewrichtskapsel en de slijmvlieslaag, die het smeerproces belemmeren.

Artrose aan de elleboog komt het vaakst voor bij honden, zeker wanneer ze ook last hebben van elleboogdysplasie. Doordat er de laatste jaren meer aandacht is voor heupdysplasie, komt artrose op de heup minder frequent voor. Gewrichtstrauma’s kunnen ook artrose veroorzaken. Denk maar aan veranderingen aan de knie, door een kwetsuur. Wanneer een hond de voorste kruisband kwetst, is het een kwestie van tijd voordat artrose optreedt.

Reuma, suikerziekte en leishmania

Gelukkig komt reuma zelden voor bij katten en honden. Een viervoeter die er toch last van heeft, zal uiteindelijk bewegingsproblemen krijgen. Ook dieren met suikerziekte lopen een hoger risico op artrose. Zelfs een diepe wonde kan ervoor zorgen dat uw huisdier mettertijd artrose zal ontwikkelen. Zorg er dus voor dat u zo snel mogelijk actie onderneemt, wanneer uw dier gewond is. Ook de opruk van leishmania zorgt ervoor dat er de laatste jaren meer honden zijn met gewrichtsproblemen. Deze parasiet, die aanvankelijk enkel in Zuid-Europa voorkwam, veroorzaakt afwijkingen van de huid, de nieren en dus ook gewrichtsontstekingen.

Herken de symptomen

Huisdieren die aan artrose lijden, ondervinden vooral veel pijn. Wanneer uw hond of kat abnormaal begint te beweging, moeilijk kan opstaan of niet meer springt, dan mag u ervan uitgaan dat er meer aan de hand is. Door bijvoorbeeld mank te lopen, probeert uw hond of kat de pijn uit de weg te gaan. Een hond zal minder grote stappen gaan nemen, om zich zo aan te passen aan zijn vernauwde bewegingsmogelijkheden. Wanneer de maat echt vol is, zal hij zelfs niet meer willen wandelen. Maakt uw hond piepende of jankende geluiden als hij moet bewegen? Glijdt hij uit bij onverwachte bewegingen? Loopt uw hond kreupel of staat hij stijf van de pijn? Dan is de kans groot dat artrose om de hoek loert.

Geen enkele dierenarts kan een huisdier met artrose genezen. Maar hij of zij kan u wel helpen om de pijn te verlichten. Zorg ervoor dat uw huisdier een aangepast bewegingspatroon ontwikkelt. Probeer trappen lopen, in de auto springen en spelletjes waarbij de hond bruuske bewegingen maakt te vermijden. De hond mag steeds wandelen, fietsen, joggen en zwemmen. Verder is het belangrijk dat uw huisdier geen overgewicht heeft, want die extra kilo’s belasten de gewrichten nog meer. Ook voeding speelt een belangrijke rol om de gevolgen van artrose te kunnen inperken. Zo is er speciale voeding die artrosepatiënten ondersteunt.

Voedingssupplementen en ontstekingsremmers

Naast aangepaste voeding zijn er tal van andere manieren om de pijn te verlichten. Zo kan een huisdier baat hebben bij voedingssupplementen of ontstekingsremmers. De toediening van deze laatste moet wel beperkt worden. Verder zijn er specifieke behandelingen mogelijk, die de pijn kunnen verlichten: laser- en hydrotherapie, acupunctuur… Denkt u dat uw huisdier mogelijk aan artrose lijdt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts voor meer informatie.

Wat is er dringend?

Niet dringend, maar wel pijnlijk

Je kan niet echt over een urgentie spreken wanneer het gaat om arthrose. Het is een probleem dat zich in de loop der tijd ontwikkeld, dat in tegenstelling tot arthritis. Uw dierenarts of zelfs de dierenarts van wacht zal er echter geen probleem van maken om u bij nacht en ontij te ontvangen indien uw huisdier geconfronteerd wordt met plotse pijntekenen ten gevolge van de arthrose.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.