Dag en nacht
Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.
Bel onsUw Gemeente
Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.
Lees meerWachtdienst
Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.
Bel onsFIP is altijd dodelijk
Feliene infectieuze peritonitis is een besmettelijke buikvliesontsteking bij de kat. Hoewel de eerste symptomen van de ziekte onschuldig lijken, is FIP een ongeneeslijke en bijgevolg fatale ziekte.
Iedereen hoorde al wel eens van FIP. Maar wat is het nu precies en hoe ontstaat het? FIP is een gevolg van FECV (Feline Enteric Coronavirus), een vrij gebruikelijk virus dat regelmatig opduikt op plaatsen waar veel katten samenkomen. Ze kunnen dit virus zowel inhaleren als inslikken. De meest voorkomende bronnen van besmetting zijn de ontlasting en besmette oppervlaktes als eetbakjes en textiel. Wanneer een kat FECV oploopt, wil dit niet zeggen dat ze ook FIP ontwikkelt. Dit kan enkel wanneer het virus gaat muteren, wat vooral gebeurt bij verzwakte, jonge en oudere katten.
Acute en chronische FIP
Bij FIP kunnen we twee varianten onderscheiden: de acute of natte FIP en de chronische of droge FIP. Welke vorm uw kat ook heeft, beiden zijn fataal. Acute FIP (60 tot 70 procent van de gevallen) ontwikkelt zich sneller. Natte FIP veroorzaakt vocht in de borst- of buikholte, waardoor uw kat ademhalingsproblemen zal ervaren. Andere symptomen zijn:
● koorts
● lusteloosheid
● geelzucht
● diarree
● gewichtsverlies
● …
Ook wanneer uw kat chronische of droge FIP heeft zal ze zich lusteloos voelen, koorts maken en diarree hebben. Toch zal de vochtophoping in de borst- en buikholte uitblijven. Typerend voor droge FIP is dat de gezichtsscherpte van uw kat afneemt. Ook het zenuwstelsel zal stilaan uitvallen waardoor uw kan uiteindelijk kan verlammen.
FIP voorkomen
Wanneer meerdere katten een ruimte delen, zijn er toch een aantal zaken die ervoor zorgen dat de kans op de ontwikkeling van FIP kleiner wordt:
● hou uw katten zo gezond mogelijk
● zorg dat ze kwalitatieve voeding krijgen
● verschoon de kattenbak regelmatig
● zorg ervoor dat de kattenbak niet te dicht bij de eet- en drinkbakjes van de katten staat
● verschoon regelmatig de dekens en manden van uw katten en behandel krabpalen
● hou katten gescheiden wanneer u vermoedt dat ze besmet zijn
● laat uw katten regelmatig vaccineren, zodat ze gezond blijven
Hoewel er een vaccin tegen FIP bestaat, zal dit de ziekte niet voor honderd procent kunnen uitsluiten. Het is ook niet aan te raden om katten standaard tegen dit virus te vaccineren.
Heeft u meer vragen over FIP? Aarzel dan niet om uw dierenarts te contacteren voor verdere informatie.
Wat is er dringend?
Ernstig maar niet acuut
FIP komt nooit van vandaag op morgen, je dient jezelf dan ook de vraag te stellen of een onmiddellijke tussenkomst van een dierenarts van wacht noodzakelijk is. Meestal worden de symptomen pas laattijdig opgemerkt waar door de situatie intussen dringend is geworden. Een vroege diagnose kan de levenskwaliteit en de levensverwachting aanzienlijk verbeteren. Soms is echter het lijden intussen zo ondraaglijk geworden dat de kat onmiddellijk geholpen dient te worden. Op dat moment is een tussenkomst van een dierenarts met wachtdienst misschien wel noodzakelijk.
Onmiddellijk naar de dierenarts
Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.