Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Gaat u op vakantie in het zuiden? Wees dan alert voor hartwormen!

Wanneer u naar het zuiden van Europa trekt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond beschermd is tegen hartwormen. Ook na uw terugkeer kunnen deze ellendige beestjes uw hond doen wegkwijnen. Het zijn niet voor niets de meest levensbedreigende wormen die op het pad van uw viervoeter kunnen komen.

 

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Wanneer uw viervoeter in contact komt met hartwormen is het noodzakelijk dat u zo snel mogelijk actie onderneemt. Zo niet kunnen deze wormen het hart van uw hond helemaal wegvreten, wat de dood tot gevolg heeft.

Van Parijs tot Milaan

U hoeft helemaal niet zo ver te reizen om met deze wormvariant in aanraking te komen. De laatste jaren rukken ze steeds meer op naar het noorden. Gaat u met uw viervoeter naar Frankrijk of nog meer naar het zuiden? Wees alert! Wanneer u ten zuiden van de lijn Parijs - Milaan op vakantie gaat, is het aangewezen om preventieve maatregelen te nemen. En let vooral op dat uw hond geen muskietenbeten oploopt.

Wanneer uw viervoeter tijdens uw vakantie een beet krijgt van een besmette muskiet, geeft deze insect ook de larven van de hartworm door. Die zullen zich vervolgens in het lichaam van uw hond settelen, tot ze drie à vier maanden later hun uiteindelijke bestemming bereikt hebben: het hondenhart en de slagaders. Hier groeien hartwormen zo’n drietal maanden verder, tot ze volwassen zijn. Daarna zullen ze larven produceren, die zo’n 2 jaar kunnen overleven in de bloedsomloop van uw viervoeter.

Fatale gevolgen

Volwassen hartwormen zullen het hart en de longslagaderen van uw hond aantasten, waardoor er een ontsteking en een verdikking van de aderwand ontstaat. Deze aantasting leidt tot een verhoogde bloeddruk. Het hart zal dus grotere inspanningen moet leveren om het bloed door de aderen te pompen. Op een bepaald moment gaat de hartfunctie van uw hond tekort schieten met de dood tot gevolg.

Reisde uw hond de afgelopen maanden naar het zuiden? Wees dan alert voor symptomen als hoestbuien, die op den duur chronisch worden, vermoeidheid, ademhalingsproblemen, vooral tijdens en na intensieve inspanningen, bloedarmoede en lusteloosheid.

In een vergevorderd stadium kan uw hond instorten en zal hij hartfalen ontwikkelen.

Moeizaam herstel

Indien uw hond het slachtoffer is van hartwormen, zal zijn herstel moeizaam verlopen. Niet alleen de afstervende hartwormen maar ook de larven kunnen shock en embolie (afsluiting van een slagader of een ader) veroorzaken. Tijdens de behandeling is het noodzakelijk dat uw hond steeds onder supervisie van een dierenarts staat. Indien de hartwormen al te veel schade aanrichtten, is de kans klein dat uw viervoeter volledig herstelt. Daarom is preventie enorm belangrijk!

Voordat u van start kunt gaan met een preventieve behandeling, is het belangrijk om uw hond te laten testen op hartwormbesmetting. Viervoeters die al besmet zijn, moeten eerst behandeld worden tegen volwassen wormen en microfilariae. Daarna kan pas de preventieve behandeling van start gaan. Het is noodzakelijk om maandelijks preventieve middelen toe te dienen, zeker voorafgaand aan een vakantie in het zuiden van Europa. Maar ook wanneer u met uw viervoeter naar Noord-Amerika reist is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Heeft u vragen over de hartworm of wenst u meer te weten te komen over deze ‘aandoening’? Neem dan tijdig contact op met uw dierenarts om rampscenario’s te vermijden.

Wat is er dringend?

Steeds levensbedreigend

Hartwormen zijn levensbedreigend en dienen snel, maar doordacht te worden behandeld.

NIET ontwormen

Wat u zeker niet mag doen is uw dier ontwormen zonder uw dierenarts te consulteren. Indien uw dier besmet is en er zich volwassen hartwormen in het hart hebben genesteld, zal het ontwormingsmiddel deze doen afsterven waardoor ze zich in de bloedbaan kunnen verplaatsen en verstoppingen veroorzaken van de bloedvaten in bijvoorbeeld de hersenen of de longen. Consulteer daarom steeds uw dierenarts of de dierenarts van wacht wanneer u vermoedt dat uw huisdier hartwormen heeft, ALVORENS het te ontwormen.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.