Dag en nacht
Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.
Bel onsUw Gemeente
Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.
Lees meerWachtdienst
Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.
Bel onsHoe weet je of jouw huisdier onderkoeld is?
Met de koudere winterdagen voor de deur is het belangrijk dat u uw viervoeter extra verwarmt. Zo kunnen kleine hondjes een jasje of zelfs schoentjes aandoen om de deur uit te gaan. Katten kunt u ook beter wat meer in huis laten rondhollen. Maar wat als uw huisdier om de een of andere reden toch onderkoeld raakt of zelfs bevriest. Hoe herkent u dit fenomeen en wat kunt u doen?
Wanneer uw huisdier tijdens de wintermaanden onderkoeld geraakt, zal het enkele of meerdere symptomen vertonen. Zo kan uw hond of kat opvallend gaan rillen. Uw huisdier kan een lusteloze indruk maken en een verzwakte hartslag ervaren. Ook kunnen er ademhalings- en eetproblemen ontstaan. In het ergste geval geraakt uw kat of hond in coma of ervaart ie hartfalen, met mogelijk de dood tot gevolg.
Onderkoelingsgevaar voorkomen
Uiteraard wilt u voorkomen dat dit laatste gebeurt. Er zijn verschillende handelingen die u kunt ondernemen om (verdere) onderkoeling te voorkomen. Zo kunt u uw huisdier naar een verwarmde kamer brengen en warm water met suiker en honing laten drinken. Wanneer uw kat of hond te zwak is om te drinken, kunt u de honing gewoon op het tandvlees smeren om zo weer wat leven in het diertje te blazen. Verder kunt u uw huisdier in een deken rollen of warmwaterkruiken laten aanrukken.
Wat u ook doet, gebruik nooit een haardroger of een elektrisch deken. Ze kunnen brandwonden veroorzaken. Bovendien zullen de aders van uw huisdier hierdoor verder uitzetten, waardoor vitale organen onvoldoende doorbloed worden. Het is belangrijk om bij elke vorm van onderkoeling, licht of zwaar, uw dierenarts erbij te halen voor verdere opvolging.
Bevriezing
Uw kat of hond kan in de winter niet enkel onderkoelen. Een huisdier kan ook bevriezen. Wanneer er sprake is van bevriezing, merkt u dat de huid van uw kat of hond verkleurt. Eerst wordt de huid grijs tot blauw en rood. Daarna zal er een zwelling ontstaan. Uw dier zal ook pijn ervaren wanneer u het bevroren lichaamsdeel aanraakt. Het kan hier gaan om de oren, maar ook de staart en poten zijn gevoelig voor bevriezing. Blijft de (verschrompelde) huid van uw huisdier koud aanvoelen? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.
U kunt in afwachting van het dierenartsbezoek al heel wat ondernemen om de pijn te verzachten. Behandel de bevroren plekken met warm water. Zorg er echter voor dat dit water niet te warm is en dat u zachtjes op de wonden dept. Ook hier is het niet aangewezen om een haardroger of elektrisch deken te gebruiken, om brandwonden te voorkomen. Wrijf niet op de bevroren plaatsen en ga ze ook niet masseren. Zo voorkomt u verdere beschadiging.
Heeft u vragen over onderkoeling en bevriezing bij katten en honden? Contacteer uw dierenarts voor meer informatie.
Wat is er dringend?
Altijd dringend!
Indien uw huisdier onderkoeld is geraakt, roept u best zo snel mogelijk professionele hulp in. Zelfs het opnieuw opwarmen van uw huisdier dient onder gecontrolleerde omstandigheden te gebeuren. Zodra u uw huisdier uit de koude heeft gehaald, contacteer dan onmiddellijk een dierenarts met wachtdienst of de dierenarts van wacht.
Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.