Dag en nacht
Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.
Bel onsUw Gemeente
Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.
Lees meerWachtdienst
Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.
Bel onsOververhitting en botulisme dodelijk voor uw hond
Gezien de meeste honden gevoelig zijn voor warmere temperaturen, zijn ze vatbaar voor oververhitting. Zeker op warmere dagen is het belangrijk dat u uw viervoeter goed in de gaten houdt. Bij hoge temperaturen kan soms de meest alledaagse handeling gevaarlijk zijn voor uw hond, zelfs een verfrissende duik nemen.
Honden en warmte, het is geen goede combinatie. In tegenstelling tot de mens kan deze trouwe viervoeter zijn lichaam moeilijk afkoelen. Hij kan alleen zweten via de tong en via de voetzolen. Daarom kunnen warmere dagen verraderlijk gevaarlijk zijn, gezien de hond snel oververhit kan geraken. Wees u daarom bewust van de symptomen die met oververhitting gepaard gaan. Neem bij elke twijfel meteen contact op met een dierenarts, want de warmte kan uw hond snel fataal worden.
Veel hondenbaasjes merken meteen wanneer hun hond last heeft van de warmte. Door flink te hijgen en voldoende te drinken proberen onze viervoeters om af te koelen, maar dat lukt niet altijd. Merkt u dat uw hond op een warme dag toch wel opmerkelijk sloom wordt? Voelt uw hond warm aan (+39 graden)? Begint uw hond overmatig te kwijlen of zelfs te braken? Dan mag u ervan uitgaan dat hij oververhit is. Probeer hem zo snel mogelijk af te koelen en contacteer uw dierenarts.
Kenmerken oververhitting
De oververhitting van een hond gebeurt in verschillende fasen. Eerst begint hij opvallend te hijgen en koelere plekken op te zoeken. Wanneer dit onvoldoende verkoeling biedt, zal hij onrustig worden en harder gaan hijgen. Uiteindelijk zal de hond overvloedig beginnen kwijlen.
In een volgende fase treden braken en diarree op. Zijn slijmvliezen worden bleek en uiteindelijk zal de hond in shock gaan. Op dit moment is zijn toestand bijzonder kritiek, zeker wanneer hij niet langer reageert op prikkels.
In welke fase van oververhitting uw viervoeter ook verkeert, het is belangrijk dat u hem zo snel mogelijk naar een schaduwrijke of koelere ruimte verplaatst. Zorg ervoor dat uw viervoeter langzaam afkoelt, door hem lauw water te laten drinken en over zijn buik te laten stromen. U kunt ook natte lappen op de buik leggen. Koel niet meteen het volledige lichaam af. Wanneer u de hond te snel afkoelt kan er immers onderkoeling ontstaan, wat ook levensgevaarlijke gevolgen kan hebben. Gebruik daarom nooit ijskoud water. Het is hoe dan ook noodzakelijk om uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen om erger te voorkomen.
Blauwalg en botulisme
Er zijn natuurlijk verschillende manieren om uw hond de nodige verkoeling te geven. Zeker bij warm weer kunnen veel viervoeters genieten van een verfrissende duik. Toch moet u goed nadenken waar u uw hond laat zwemmen. Bij warme en droge dagen neemt de kans op blauwalg in stilstaand water immers toe. Deze waterbacterie is giftig, zowel voor ons als voor onze viervoeters. Wanneer de hond een slok van dit water binnenkrijgt, kan dit leiden tot maag- en darmklachten, huiduitslag en irritatie van de slijmvliezen.
Een nog groter gevaar bij warm zomerweer is botulisme. De bacterie clostridium botulinum, die botulisme veroorzaakt, komt voor in het darmkanaal van vogels en vissen. Wanneer een dood dier zich bij hoge temperaturen in stilstaand water bevindt, kunnen giftige bacteriën vrijkomen die honden dodelijk ziek kunnen maken. Wanneer uw hond na een zwempartij in stilstaand water hevige maag- of darmklachten, spierzwakte of verlamming ervaart, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. Botulisme is in vele gevallen dodelijk. Let daarom goed op waar uw hond een duik neemt, zeker bij warm weer.
Tips om oververhitting te voorkomen
Om af te ronden geven we u graag enkele tips om ervoor te zorgen dat u samen met uw viervoeter een onvergetelijke zomer beleeft.
1. Zorg voor verkoeling
Laat uw hond niet te lang in de zon liggen, ook al is het op eigen initiatief. Zorg ervoor dat hij voldoende schaduw heeft en koelere plekken kan opzoeken (bv. de garage of de schuur). Voldoende drinkwater is altijd een must, zeker bij warmer weer. Er zijn ook verschillende hulpmiddelen die uw hond extra verkoeling kunnen geven. Denk maar aan koelmatjes en halsbandjes.
2. Beperk de lichaamsbeweging
Net zoals wij beter geen al te zware inspanningen doen bij warm weer, geldt hetzelfde voor uw hond. Laat hem bij hoge temperaturen zeker niet te veel rennen. Ook lange wandelingen kunnen ervoor zorgen dat uw hond snel uitgeput geraakt. Plan fysieke inspanningen vroeg of laat op de dag, zodat de temperaturen zowel voor u als voor uw viervoeter aangenamer zijn.
3. Vermijd verbrande pootjes!
Wanneer u op warme dagen met uw trouwe viervoeter op pad gaat, is het belangrijk dat u asfalt zo veel mogelijk vermijdt. Vanaf een temperatuur van 25 graden kan de warmte van het asfalt al vlug oplopen tot 50 graden. Bij temperaturen boven 30 graden gaat het asfalt tot over de 60 graden. Op zo’n hete ondergrond lopen met blote pootjes… U zou het ook niet willen doen. Kies daarom voor een frissere ondergrond (bv. gras).
4. Laat de hond nooit achter in de auto
Elk jaar weer worden we op warme dagen geconfronteerd met berichten van achtergelaten honden in de auto. Doe dit nooit! De snelheid waarmee de temperatuur in uw auto toeneemt op zomerse dagen is enorm. Wanneer het buiten 24 graden is, loopt de temperatuur in uw auto binnen tien minuten al op tot 34 graden. Na een half uur is het bakken en braden bij 43 graden. Zelfs met de raam open of wanneer u uw auto in de schaduw parkeert is het onverantwoord om uw viervoeter achter te laten. Zo kan ‘even boodschappen doen’ vaak fatale gevolgen hebben.
5. Risicohonden
Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor warmte dan andere. Denk maar aan viervoeters met een kortere snuit, zoals de Franse en Engelse bulldogs, boxers en mopshonden. Maar ook oudere honden en viervoeters met een donkere kleur of een dikkere vacht hebben het vaak moeilijker bij hoge temperaturen. Hou hen daarom nauwlettend in de gaten.
Denkt u dat uw hond oververhit is? Of heeft u nog vragen over oververhitting? Contacteer dan een dierenarts voor meer informatie en tips.
Wat is er dringend?
Oververhitting is steeds spoedeisend.
Oververhitting is steeds een levensbedreigende situatie. De hond moet afgekoeld worden onder gecontrolleerde omstandigheden. Contacteer onmiddellijk de dierenarts met wachtdienst!
Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.