Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Suikerziekte bij honden en katten

Net als mensen kunnen ook katten en honden suikerziekte krijgen. Het zijn vaak dieren op middelbare leeftijd die ermee te kampen hebben. Wat de symptomen zijn en wat u er mogelijk aan kunt doen? We vertellen het u graag.

 

Zowel katten als honden kunnen in een bepaalde levensfase suikerziekte oplopen. Dit kan zijn doordat de viervoeter te veel weegt of te weinig beweegt. Soms is het een reactie n.a.v. bepaalde medicatie die het dier moet nemen, zoals hormonen. Vrouwelijke dieren lopen een hoger risico dan hun mannelijke soortgenoten. Zo kan een teef bv. na haar loopsheid plots last krijgen van suikerziekte, omdat haar lichaam op dat moment mogelijk de productie van insuline tegengaat.

 

Symptomen

Een kat of hond met suikerziekte kan verschillende ongemakken ervaren. Zo zal een suikerziek dier meer gaan drinken en plassen. In eerste instantie gaat de eetlust omhoog, maar neemt daarna zienderogen af. In een later stadium zal de kat of hond in kwestie vaker moe zijn en een lome indruk geven. Andere symptomen zijn braken en diarree. Een verder bloedonderzoek zal de verdere behandeling van de symptomen bepalen.

Een hond of kat met suikerziekte kan makkelijk overleven, mits het dier een dagelijkse injectie met insuline krijgt. Deze behandeling is in de meeste gevallen ook niet pijnlijk, gezien er zeer dunne naalden gebruikt worden. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat de suikerziekte mettertijd opnieuw verdwijnt.

Goede opvolging cruciaal

Zowel bij de kat als bij de hond is het belangrijk om dagelijks de juiste dosis insuline toe te dienen. Honden krijgen best ‘s ochtends een injectie en dit op een vast tijdstip. Katten hebben twee keer per dag een spuitje nodig en dit met een tussentijd van 12 u. Ondanks dat sommige dieren na verloop van tijd weer herstellen, zijn de levensverwachtingen voor definitieve suikerpatiënten gering. Afhankelijk van de leeftijd hebben honden een verdere levensverwachting van twee tot vijf jaar. Katten kunnen daarentegen jarenlang verder leven met de ziekte, mits de nodige opvolging. Soms heeft een kat geen insuline meer nodig, wat niet wegneemt dat ze kan hervallen. Wees dus waakzaam.

Wenst u meer informatie over suikerziekte? Contacteer uw dierenarts voor bijkomende vragen.

Wat is er dringend?

Hypo- vs. hyperglycemie

Hyperglycemie of een te hoge bloedsuikerspiegel is makkelijk op te lossen met insuline, maar soms resulteert dit net in een te lage bloedsuikerspiegel. Deze situatie moet onmiddellijk aangepakt worden, maar is gelukkig heel eenvoudig op te lossen. Iedereen kan de bloedsuikerspiegel meten, met een toestelletje dat ook voor de mens wordt gebruikt. Enkel een dierenarts kan echter de waarde interpreteren en een gepaste behandeling aanraden.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.