Dag en nacht
Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.
Bel onsUw Gemeente
Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.
Lees meerWachtdienst
Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.
Bel onsOf ze nu een dikke vacht hebben of niet: verwarm uw huisdieren tijdens de wintermaanden!
Hoewel veel honden en katten een behoorlijke wintervacht hebben, is niet elke viervoeter even weerbaar tegen de naderende winterse grillen. Zo kunnen niet alle dieren urenlang de bittere koude trotseren, zonder dat ze het risico lopen op onderkoeling. Zorg er dus voor dat uw huisdier voldoende warmte krijgt deze winter!
Zowel bij katten als bij honden heeft de vacht een isolerende functie. Zo zal elk huisdier tot op een zeker niveau kouder en vochtiger weer kunnen weerstaan, hoewel regen of sneeuw er al meteen voor kunnen zorgen dat uw dier sneller onderkoeld geraakt. Daarnaast zijn dieren met een kortere vacht sneller het slachtoffer van koud en nat weer dan soortgenoten met een langere vacht. Het is belangrijk dat u de noden van uw huisdier dus voldoende kent!
Haal dieren binnen
Zit uw hond of kat vaker buiten dan binnen? Dan is het belangrijk dat u ze tijdens de winter toch de nodige warmte biedt. Geef uw huisdier de mogelijkheid om binnen te komen, ook al is het maar in de garage of de veranda. Vermijd dat uw kat of hond dag en nacht buiten zit, door het dier een droge en warme schuilplaats te geven. Voorzie dekens, eten en drinken. Zet voor de kat eventueel een bak, om te vermijden dat ze haar behoeften in huis doet. Hou ook het drinkwater dat buiten staat goed in de gaten, om ervoor te zorgen dat het niet bevroren is.
Vooral jonge dieren kunnen het slachtoffer worden van de (extreme) koude. Het is daarom aan te raden om op geen enkel moment pups of kittens lang buiten te laten, laat staan dat ze onder de sterrenhemel moeten slapen. Deze jonge dieren hebben een onvoldoende dikke vetlaag en vacht om de koude te weerstaan.
Jasje of schoentjes?
Een kat een jasje aandoen, om haar te beschermen tegen de koude, is zelden een goed idee. Voor honden kan het wel, zeker wanneer het gaat om kleinere viervoeters met korte haren. Let er wel op dat het jasje niet nat wordt, want dan gaat de hond het alleen maar kouder krijgen.
De lichaamsdelen die het meest vatbaar zijn voor de koude zijn echter de pootjes. Vooral honden ervaren tijdens een dagelijkse wandeling veel ongemakken van de sneeuw en de bevroren ondergrond. Ook strooizout zorgt voor de nodige irritatie en kan zelfs brandwonden veroorzaken. Hondenschoentjes kunnen deze ongemakken beperken. Let echter wel op dat u ze niet te vast aanbindt, want dan ontstaan er problemen met de doorbloeding.
Heeft u vragen over hoe u een dier kunt beschermen tegen de winterse koude of denkt u dat uw dier mogelijk onderkoeld is? Neem dan meteen contact op met uw dierenarts voor meer informatie.
Wat is er dringend?
Onderkoeling
Elke situatie waarbij uw huisdier onderkoeld raakt, vraagt onmiddellijke tussenkomst van een dierenarts van wacht.
Vrieswonden
Indien uw huisdier in contact is geweest met extreem koude voorwerpen, zoals vloeibare stikstof of sterkt gekoeld metaal of indien uw huisdier langdurig in contact is geweest met koude oppervlakten zoals bijvoorbeeld na een lange wandeling in de sneeuw, controlleer het dan steeds op vrieswonden. Vrieswonden dienen behandeld te worden als brandwonden en vragen een tussenkomst van de dierenarts met wachtdienst.
Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.