Dag en nacht
Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.
Bel onsUw Gemeente
Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.
Lees meerWachtdienst
Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.
Bel onsWat konijnen wel en niet mogen eten
Veel mensen nemen honden en katten in huis. Anderen kiezen liever voor hamsters of konijnen. Hoe dan ook is het belangrijk dat u vooraf goed op de hoogte bent van wat een dier wel of beter niet eet. Wilt u een konijn aanschaffen? Lees dan even dit artikel voordat u naar de dichtsbijzijnde dierenwinkel stapt.
Nog te veel mensen zien korrels als de hoofdmaaltijd voor konijnen. Uiteraard is het heel gemakkelijk om een zak aan te schaffen en elke dag wat van de inhoud in een bakje te kieperen. Als er iets is dat u uw konijn dagelijks geeft, laat het dan hooi zijn in plaats van konijnenkorrels. Konijnen zijn van nature planteneters, waardoor hun darmen zoveel mogelijk om vezels vragen. Daarom is hooi zo belangrijk: het is vezelrijk en bevat alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft.
Korrels, korrels en nog eens korrels
Veel konijntjes eten dagelijks bruine staafkorrels, ook wel biks genoemd. Het zijn vetvrije granen, die verrijkt zijn met allerlei mineralen en vitamines waarna ze gedroogd en geperst werden tot staafjes. De samenstelling van deze overwegend goedkope voeding voldoet meestal aan de vereisten. Toch is het aan te raden om af en toe wat te variëren. Dat wil echter niet zeggen dat gemengd voeder de oplossing biedt. Ondanks dat er misschien veel smakelijker uitzien dan bruine staafkorrels, bevatten voedingsmixen over het algemeen te veel vetten en suikers. Net zoals bij mensen zorgen te grote porties hiervan voor een toename in lichaamsgewicht. Daarom is het beter om bruine staafkorrels af te wisselen met groenvoer.
Ook groenvoer bestaat uit redelijk wat suikers. Dus zorg ervoor dat uw konijn ook hiervan niet te veel binnenspeelt. Toch is het een pak gezonder dan voedingsmixen die ook nog eens te veel vetten bevatten. Let wel op want niet al het groenvoer is goed voor uw konijn. Wat uw konijn wel mag eten: andijvie, bladeren van paardebloemen, boerenkool, brandnetels, broccoli, frambozenblaadjes, kolen, koolrabi, loof, mosterblaadjes, paksoy, selderij, veldsla, venkel, waterkers, weegbree, wilde achillea, witloof, wortels.
Groenten die u uw konijn beter niet geeft: ajuin, bieslook, bonen, erwten, gemaaid of nat gras, klaver, mais, prei, spruitjes en vaste kool.
Alles met mate
Konijnen zijn dol op groenvoer, maar geef het met mate. Dat geldt ook voor konijnensnoepjes, hoewel u deze beter links laat liggen. Ze zijn namelijkj ongezond. Ondanks dat de verpakkingen vermelden dat ze extra vitamines bevatten, of goed zijn voor het gebit van uw konijn, laat u zich beter niet vangen. Het meeste van dit snoepgoed is gemaakt van zaden en granen, wat ideaal is voor vogels. Deze gevederde dieren teren op een vetrijk dieet, terwijl konijnen beter vetarme voeding krijgen. Bovendien gedijen bacteriën bijzonder goed in vetrijke zaden. Wanneer konijnen te veel bacteriën opnemen, krijgen ze last van pijnlijke gasophopingen.
Zorg ervoor dat de darmflora van uw konijn optimaal blijft. Wanneer u uw huisdier voeding geeft die slecht verteerbaar is of de lichaamsbalans kan aantasten, is het aangewezen om uw konijn in de gaten te houden? Merkt u dat uw konijn hele kleine of te zachte keutels produceert of last heeft van een gasophoping? Neem dan zo vlug mogelijk contact op met uw dierenarts om dit nader te laten bekijken. Zorg er ook voor dat uw dierenarts iets afweet van konijnen, want dat is niet altijd vanzelfsprekend.
Wat is er dringend?
Een bijzonder specialisme
Konijntjes zijn geen katten die wortels eten, noch honden die tunnels graven. Deze diersoort wordt beschouwd als een bijzonder specialisme. Onze medewerkers weten bij welke dierenarts van wacht u met uw konijntje terecht kan en welke wachtdienst voor dierenartsen voldoende kennis heeft om uw konijntje te helpen.
Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.