Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Wat uw hond beter niet eet

Er zijn tal van voedingswaren die goed zijn voor uw trouwe viervoeter. Maar er zijn ook dingen die uw hond beter niet oppeuzelt. We geven u graag een overzicht.

 

Groenten

Dat groenten gezond zijn, dat weet het kleinste kind. Maar voor honden is een lekker bordje groen niet altijd even veilig. Sommige groenten veroorzaken niet alleen maagklachten, maar kunnen ook leiden tot darmproblemen, braakneigingen en diarree. Vermijd daarom best de volgende groenten: (rauwe) aardappelen, uien, aubergine, avocado, champignons en andere paddestoelen, paprika, tomaat. Geef uw hond ook niet te veel kool, of het nu rode, witte of een andere variant is. Kolen beïnvloeden de schildklier en zorgen mogelijk voor gasophoping in de darmen.

Fruit

Net als bij de kat is het aangeraden om honden nooit druiven te geven. Ook rozijnen zijn af te raden, net als klokhuizen van appels. Daarnaast zijn pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken en nectarines uit den boze.

Noten en zaden

Er zijn heel wat noten en zaden die u beter uit de buurt houdt van uw viervoeter. Honden kunnen macadamia- en walnoten, maar ook pinda’s amper verteren. Wanneer u uw hond noten geeft, zorg er dan voor dat ze niet gezouten, noch gefrituurd, gebakken of gerookt zijn. Met andere woorden: puur natuur is in dit geval een aanrader.

Opgelet met zout

Hoewel sommige mensen de hond zout geven om hem te doen braken (bv. bij het inslikken van gif), is dit levensgevaarlijk. Uw viervoeter kan op deze manier een zoutvergiftiging oplopen. Ook met etenswaren die te veel zout bevatten is het daarom opletten geblazen. Zo voorkomt u best dat uw hond met het eten van de kat gaat lopen. Kattenbrokjes bevatten over het algemeen veel meer zout dan die voor honden. Ook bepaalde vleesbereidingen hebben een te hoog zoutgehalte: leverworst, rundsvlees en snackworstjes van varkensvlees.

Granen

Ook met granen is voorzichtigheid aangewezen. Hoewel wij dagelijks brood en andere producten naar binnen werken die granen bevatten, zijn veel honden er allergisch voor.

Xylitol

Veel mensen zien xylitol als een uitstekende suikervervanger. Deze natuurlijke zoetstof wordt vandaag veelvuldig verwerkt in light- en dieetproducten. Geef deze voedingswaren echter nooit aan uw hond, want het kan meteen zijn laatste hap zijn. Xylitol is namelijk dodelijk voor viervoeters. Zelfs een beperkte inname van de stof kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Andere giftige producten

Er zijn nog tal van etenswaren en niet etenswaren en andere zaken waarmee uw hond in aanraking komt die giftig kunnen zijn: chocolade, eikels, kamerplanten, blauwalgen, slakken, paracetamol en andere medicijnen die voor de mens bestemd zijn..

Wenst u meer informatie over dit thema? Raadpleeg uw dierenarts voor verdere vragen.

Wat is er dringend?

Een vergiftiging is steeds ernstig

Indien uw hond iets heeft gegeten dat hij beter niet eet of waarvan u vemoedt dat het giftig zou kunnen zijn, contacteer dan zo snel mogelijk een dierenarts van wacht. Laat zeker nooit het dier braken zonder vooraf een dierenarts te hebben gesproken. Soms maakt u het immers zelf erger door het dier te laten braken.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.