Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Opgepast voor watervergiftiging!

Elke hond houdt al eens van een verfrissende duik. Zeker tijdens de zomermaanden is het onmogelijk om menig viervoeter uit het water te houden. Hoewel deze manier van afkoelen op het eerste zicht onschuldig lijkt, kan een rondje zwemmen uw hond in het slechtste geval fataal worden.

 

Er zijn honden die van nature waterratten zijn. Deze onstuimige viervoeters springen het hele jaar door in meren, beken en plassen. Wanneer de temperatuur buiten stijgt, zijn echter meer honden geneigd om een verfrissende duik te nemen, waarbij vooral onervaren zwemmers al eens te veel water binnen kunnen krijgen. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, zolang het lichaam het overtollige vocht kan afvoeren. Maar wanneer uw hond een serieus overschot aan water opneemt, dan neemt ook de kans op een watervergiftiging toe.

Wanneer uw hond tijdens een leuke zwemparty te veel water binnenkrijgt, geraakt zijn vochtbalans verstoord. Zeker wanneer viervoeters met een bal spelen en dus met open bek in het water rondjes maken, stijgt de kans op een watervergiftiging. U kunt immers op geen enkel moment nauwkeurig nagaan hoeveel water uw hond op dat moment opneemt. Daarom is het goed om de symptomen van watervergiftiging te herkennen en tijdig in te grijpen wanneer u vermoedt dat uw hond te veel vocht binnen kreeg.

Herken de symptomen

Als de hond te snel een te grote hoeveelheid water opneemt, dan zal er niet genoeg natrium en kalium aanwezig zijn om dit te compenseren. Het lichaam is immers niet langer in staat om het overtollige vocht af te voeren, waardoor een kettingreactie van problemen op gang komt. Zowel de lichaams- als hersencellen van uw viervoeter kunnen gaan zwellen. Vooral de toename van het hersenvolume kan gevaarlijk zijn, gezien de ruimte binnen de schedel van uw hond beperkt is. Symptomen die makkelijker vast te stellen zijn misselijkheid, braken, hoofdpijn en desoriëntatie.

De meeste complicaties zullen na enkele uren of soms na enkele dagen de kop opsteken. Hoe dan ook moet u beseffen dat watervergiftiging dodelijk kan zijn. Contacteer daarom steeds uw dierenarts wanneer u vermoedt dat uw hond te veel vocht opgenomen heeft. Het is overigens bijzonder moeilijk om een watervergiftiging vast te stellen. De dierenarts gaat dan ook sneller de symptomen herkennen en de nodige maatregelen kunnen nemen.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de mogelijke gevolgen van een watervergiftiging? Contacteer uw dierenarts voor verdere vragen en informatie.

Wat is er dringend?

Nooit afwachten.

Indien uw hond op korte tijd grote hoeveelheden water heeft opgenomen en u merkt symptomen op die wijzen op misselijkheid, zoals braken of desoriëntatie, neem dan onverwijld contact op met een dierenarts met wachtdienst!

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.